Dárkové balení z místního regionu
- Úvod
- 100% KÁVA ARABICA
- HONDURAS Gesha - zrnková káva Arabica
HONDURAS Gesha - zrnková káva Arabica
- Novinka

- Kompletní specifikace
- HONDURAS Gesha - zrnková káva ArabicaČerstvě upraženo900 Kč783 Kč bez DPH
Jednodruhová výběrová Arabica středně pražená - původ Honduras
Honduras Gesha (Geisha) - MICRO LOT
Co je káva Geisha vlastně zač? Jde o exkluzivní a jednu z nejkvalitnějších káv světa. Samotná odrůda pochází zřejmě z okolí vesnice Gesha v západní Etiopii.
Tato Gesha z Hondurasu je zpracovaná klasickou promytou metodou. Po odstranění svchní slupky, se zrno ponechá 12 až 24 hodin ve fermentačních hromádkách, aby vznikl tzv. "med". Poté se promyje čistou vodou, až je zrno zcela bez medu. Obratem se zrna umístí na "africké postele," kde jsou ponechány k vyschnutí. Dokončení sušení trvá 8 až 10 dní. Poté se zrno sbírá a uchovává v pytlích po dobu 22 až 30 dní. Následně se vymlátí z pergamenové slupky a připraví se k expedici.
Micro Lot, takto se nazývá vysoce výběrová káva s „rodokmenem“, tedy přesně dohledatelnou plantáží, pěstitelem a zpracovatelem, která se zároveň také pěstuje pouze v pečlivě vybrané části plantáže s dokonalými podmínkami a dostává tu nejlepší péči z celé produkce.
Kávové třešně sklízejí ručně a zpracovávají tradičními postupy. Z červených bobulí je mechanicky odstraněna slupka, pak se zrnka nechávají 12-16 hodin kvasit a následně je farmáři ručně promývají. Geishu je potřeba sušit na 11-12 procent vlhkosti, obvykle se suší na betonových platech v asi 3 centimetrové vrstvě. Tu je nutné v pravidelných intervalech, nejméně jednou za hodinu, rozhrabávat. Než je káva balena a odvážena na burzu, musí ještě projít tříděním.
Cupping je metoda pro porovnání a vyhodnocení chutí a vůní, které káva má.
- Region: Santa Barbara, Honduras
- Farmář: Héctor Trochez Trejo
- Nadmořská výška: 1.350 - 1.500 m.n.m.
- Odrůda: Coffea Arabica, Gesha
- Úhrn srážek: 1.300 až 2.300mm za rok
- Zpracování: Promytou metodou
- Sušení: Africké postele
- Pěstování: Ve stínu stromů
- Sklizeň: Prosinec - březen
- Cuppingové scóre: 90,50 bodů ze 100
Popis chuti: Horské prameny a les, jemné slunce a mlhy dávají kávovým třešním sladkost, šťavnatost a citrusovou ovocnost. Káva má příjemnou aciditu a bohatou chuť s nádechem zeleného jablka, limetky, černého čaje a mandarinek s vůní citrusů, javorového sirupu, jasmínu a čokolády.
Pokud preferujete aciditu vyšší, nebo naopak potlačenou, stačí nám napsat a my pro Vás upravíme průběh pražení. Následně vzorec uložíme pro opakované pražení. Takto můžete svou kávu vyladit k dokonalosti
Svou kávu obdržíte ve speciálním balení s jednocestným ventilem a zipem na sáčku. Ventil umožňuje jednosměrné uvolňování plynů z čerstvé kávy a zabraňuje přístupu vzduchu z venku. Zip na sáčku slouží k rychlému zavření a zabraňuje opět přístupu vzduchu, takže káva vydrží déle čerstvá i po rozbalení.
Obecný popis pražení kávy