- Úvod
- 100% KÁVA ARABICA
- HONDURAS Natural ihcafe90 - zrnková káva Arabica
HONDURAS Natural ihcafe90 - zrnková káva Arabica

- Kompletní specifikace
- HONDURAS Natural ihcafe90 - zrnková káva ArabicaČerstvě upraženo890 Kč774 Kč bez DPH
Jednodruhová výběrová Arabica středně pražená - původ Honduras
Honduras Natural IHCAFE90 - MICRO LOT
Co je káva Geisha vlastně zač? Jde o exkluzivní a jednu z nejkvalitnějších káv světa. Samotná odrůda pochází zřejmě z okolí vesnice Gesha v západní Etiopii.
Prémiová kávová odrůda pěstovaná volně mezi stromy, keři a květinami divoké přírody v lesích. Plody kávovníku jsou zbírány ručne a vyjímečně dlouho sušené. Fermentace zrn probíhá bez přítomnosti vody.
Řadí se mezi nejlepší kávy na světě a je nezaměnitelná s jinými odrůdami díky svému lahodnému a chuťovému profilu.
Farma ve které roste tato odrůda kávovníku leží v hlubokém pralese u městečka Trinidad v Hondurasu. Kávovníky tam vysadili předci před víc jak 150 lety.
Micro Lot, takto se nazývá vysoce výběrová káva s „rodokmenem“, tedy přesně dohledatelnou plantáží, pěstitelem a zpracovatelem, která se zároveň také pěstuje pouze v pečlivě vybrané části plantáže s dokonalými podmínkami a dostává tu nejlepší péči z celé produkce.
Kávové třešně sklízejí ručně a zpracovávají tradičními postupy. Z červených bobulí je mechanicky odstraněna slupka, pak se zrnka nechávají 12-16 hodin kvasit a následně je farmáři ručně promývají. Geishu je potřeba sušit na 11-12 procent vlhkosti, obvykle se suší na betonových platech v asi 3 centimetrové vrstvě. Tu je nutné v pravidelných intervalech, nejméně jednou za hodinu, rozhrabávat. Než je káva balena a odvážena na burzu, musí ještě projít tříděním.
Cupping je metoda pro porovnání a vyhodnocení chutí a vůní, které káva má.
- Region: Santa Barbara, Honduras
- Farmář: Héctor Trochez Trejo
- Nadmořská výška: 1.450 m.n.m.
- Odrůda: Coffea Arabica, IHcafe90 (pododrůda odrůdy Timor)
- Úhrn srážek: 1.300 až 2.300mm za rok
- Zpracování: Suchou metodou
- Sušení: Na betonových platech
- Pěstování: Ve stínu stromů
- Sklizeň: Prosinec - únor
- Cuppingové scóre: 90,25 bodů ze 100
Popis chuti: Káva má vyšší aciditu a bohatou chuť s nádechem sladkého tropického ovoce, broskví a vanilky s květinovou a mléčně čokoládovou vůní.
Pokud preferujete hořkost kávy vyšší, nebo naopak potlačenou, stačí nám napsat a my pro Vás upravíme průběh pražení (od 3kg). Následně vzorec uložíme pro opakované pražení. Takto můžete svou kávu vyladit k dokonalosti.
Svou kávu obdržíte ve speciálním balení s jednocestným ventilem a zipem na sáčku. Ventil umožňuje jednosměrné uvolňování plynů z čerstvé kávy a zabraňuje přístupu vzduchu z venku. Zip na sáčku slouží k rychlému zavření a zabraňuje opět přístupu vzduchu, takže káva vydrží déle čerstvá i po rozbalení.
Obecný popis pražení kávy