- Úvod
- 100% KÁVA ARABICA
- HONDURAS Jerusalem Blend Gesha - zrnková káva Arabica
HONDURAS Jerusalem Blend Gesha - zrnková káva Arabica

- Kompletní specifikace
- Parametry
- HONDURAS Jerusalem Blend Gesha - zrnková káva ArabicaČerstvě upraženo270 Kč235 Kč bez DPH
Jednodruhová výběrová Arabica středně pražená - původ Honduras
Honduras Jerusalen Blend - MICRO LOT
Co je káva Geisha vlastně zač? Jde o exkluzivní a jednu z nejkvalitnějších káv světa. Samotná odrůda pochází zřejmě z okolí vesnice Gesha v západní Etiopii.
Vypadá trošku atypicky – keře kávovníků jsou až 5 metrů vysoké, je nutné sklízet je ze žebříků. Kořenový systém je naopak velmi mělký. Rostlina vyžaduje vyšší nadmořskou výšku, jen mírné sluneční záření a specifickou vlhkost. Její plody jsou podlouhlé. Díky kombinaci všech podnebních faktorů vykazuje Gesha unikátní chuťové vlastnosti.
Z etiopských lesů se tato káva dostala do světa přes Keňu, Tanzanii, Kostariku a Panamu.
Micro Lot, takto se nazývá vysoce výběrová káva s „rodokmenem“, tedy přesně dohledatelnou plantáží, pěstitelem a zpracovatelem, která se zároveň také pěstuje pouze v pečlivě vybrané části plantáže s dokonalými podmínkami a dostává tu nejlepší péči z celé produkce.
Kávové třešně sklízejí ručně a zpracovávají tradičními postupy. Z červených bobulí je mechanicky odstraněna slupka, pak se zrnka nechávají 12-16 hodin kvasit a následně je farmáři ručně promývají. Geishu je potřeba sušit na 11-12 procent vlhkosti, obvykle se suší na betonových platech v asi 3 centimetrové vrstvě. Tu je nutné v pravidelných intervalech, nejméně jednou za hodinu, rozhrabávat. Než je káva balena a odvážena na burzu, musí ještě projít tříděním.
Tato káva je smíchána ze tří odrůd, jedná se o Paraneimu, Lempiru, IHcafe 90.
Cupping je metoda pro porovnání a vyhodnocení chutí a vůní, které káva má.
- Region: Santa Barbara, Honduras
- Farmář: Héctor Trochez Trejo
- Nadmořská výška: 1.450 m.n.m.
- Odrůda: Coffea Arabica, Parainema, Lempira, IHcafe90
- Úhrn srážek: 1.300 až 2.300mm za rok
- Zpracování: Promytou metodou
- Sušení: Na betonových platech
- Pěstování: Ve stínu stromů
- Sklizeň: Listopad - duben
- Cuppingové scóre: 89 bodů ze 100
Popis chuti: Káva má nižší aciditu a bohatou chuť s nádechem hořké čokolády, citrusů a ořechů s květinovou vůní citrusů a čokolády.
Pokud preferujete hořkost kávy vyšší, nebo naopak potlačenou, stačí nám napsat a my pro Vás upravíme průběh pražení (od 3kg). Následně vzorec uložíme pro opakované pražení. Takto můžete svou kávu vyladit k dokonalosti.
Svou kávu obdržíte ve speciálním balení s jednocestným ventilem a zipem na sáčku. Ventil umožňuje jednosměrné uvolňování plynů z čerstvé kávy a zabraňuje přístupu vzduchu z venku. Zip na sáčku slouží k rychlému zavření a zabraňuje opět přístupu vzduchu, takže káva vydrží déle čerstvá i po rozbalení.
Obecný popis pražení kávy